perjantai 8. maaliskuuta 2013

Best Part of Man

Onnittelut ja siunausta hienosta valinnastasi olla nainen, jos olet sellainen. Jos sitä valinnaksi voi kutsua, vaikka kai nykysuomessa joku voi "valita" olla sellainen biologisista puitteista huolimatta. Kuitenkin, nyt puhun XX-kromosomiston edustajista XY-kromosomiston jäsenenä, en edustajaksi itseäni uskalla kutsua.

Raamatusta löytyy yksi kirja, joka lähes täysin ylistää naisen kauneutta ja ihanuutta, ei siis vain ulkoista, vaan myös sisäistä. Tämä "Korkea veisu" tai "Laulujen laulu" on täynnä mitä rikkaampaa kieltä naisen ihanuudesta ja miehen ja naisen välisestä rakkaudesta. Moni sananlaskukin puhuu siitä, kuinka hyvä vaimo on miehelle onni ja autuus, jos sellaisella häntä siunataan.  (San 18:22) Toki myös vastaavasti mies voi olla naiselle siunaus ja tuoda autuaan olon. Toisaalta Raamatun realismi on myös tässä läsnä ja nalkuttavasta vaimosta (kuin myös huonosta ja kelvottomasta miehestä) varoitellaan yhtälailla, ehkä Sananlaskuissa jopa enemmän  kuin hyvää puolisoa ylistetään.

Vaikka monet lukevat Raamattua siten, että siellä naisella ei olisi minkäänlaista asemaa ja usein naisen asemaa määritellään miehen kautta, voi siitä kai sen kauneuden sitten löytää katsomalla sitä hetken niin kuin miesvoittoinen kulttuuri sen näki.

Jos mies olikin se, joka määritteli perheen statusta ja asemaa yhteiskunnassa, mitä sanotaan miehestä, joka löytää hyvän vaimon?  "-- Hän on päässyt Herran suosioon." (San 18:22b) "Jos hyvän vaimon löydät, löydät aarteen, kalliimmat kuin meren helmet." (San 31:10) Yli kaiken maallisen mammonan kauneuden ja koreuden sanotaan hyvän vaimon olevan. Nainen. Minusta tässä ylistetään naista ylivertaisena onnena, hyvää vaimoa kaikkein arvokkaimpana asiana, mitä voi taivalluksen varrella saada. Ja uskoisin, että jokaisesta teistä joku mies ajattelee juuri näin: Olet parempaa kuin hän voisi kuvitella ansaitsevansa ja on uskomatonta, että juuri sinä satut antamaan hänelle hymysi ja huomiosi, ajatuksesi ja tunteesi.

Raamattu ylistää naisia monin tavoin muutenkin, harmi, jos sen täytyy jäädä feminismin värittämien linssien taakse varjoon ja vain synkäksi kuvaelmaksi "alistetusta sukupuolesta". Itse löydän sieltä toinen toistaan kauniimpia kuvauksia naiseudesta, naisista, jopa kauneimpia mitä kirjallisuus maan päällä kantaa. Joskin tämä havainto on lausuttu hyvin suppeaan kirjallisuuteen perehtyneenä.

Mutta onhan nainen nyt sen ylistyksen arvoinen, jota Raamatun miehet ovat julki puhuneet ja taivuttaneet kynin paperille, pergamentille tai opettaneet poikiaan kertomaan eteenpäin. Läpi Raamatun naisina toimineet ovat saaneet paikkansa pitää "miesten joukossa" ja ovat kantaneet suurta vastuuta ja asemaa. Eräskin nainen sai viestin enkeliltä, että hänet on valittu kantamaan Jumalan Poikaa sylissään. Raamatussa on myös asioita, joista miehet eivät koskaan olisikaan selvinneet, edes suurimmilla voimannäytöillään (Ester).

Jos nyt joku ajattelee, että puhuin sovinistisesti tai alentavasti tässä naisista, niin hanki sisälukutaitoa: "Mee menee". Olet nainen, erilainen kuin mies, mutta juuri siksi sen erityisen ylistyksen arvoinen, jota tähänkin tuhansia vuosia vanhaan kirjaan on kirjattu. Erilainen ei tarkoita eriarvoinen.

Hyvää naisten päivää, äiti.

Hyvää naisten päivää te loputkin lukijat, olette kauniita, olette rikkaus elämässämme ja te saatte monien sydämet sykkimään ja jättämään sykähdyksiä välistä. Olette huikeita.

1 kommentti:

Ei kommentointi väärin oo, jopa ihan suotavaa! Ikävähän tässä muuten tulee pitää blpgia keskenänsä.