tiistai 26. maaliskuuta 2013

Beautiful Bonhoeffer

Tänään ajattelin esitellä vähän erästä saksalaista teologia, sen vähän mitä hänestä tiedän ja wikipediasta olen osannut lukea lisäksi.

Bonhoeffer, saksalainen teologi, saapui maailmaan hieman ennen natsisaksan syntyä. Hän oli lukenut teologian tohtoriksi 1927, vain 21 vuotiaana. Heti natsipuolueen synnyttyä hän avoimesti vastusti sitä ja toimi salaliittopuolueidenkin aktiivina, joiden tarkoituksena oli sysätä Hitler vallasta. Itse salamurhayrityksiin ja -suunnitelmiin hän ei aktiivisesti osallistunut. Hän joutui natsisaksassa puhekieltoon ja hänen pitämät pappisseminaarit peruutettiin, hänen toimintansa katsottiin hajottavan "Valtakunnan yhtenäisyyttä".

Bonhoeffer joutui myös pohdinnoissaan ottamaan kantaa hyvin "harmaisiin" asioihin. Kristityltä on yleisesti hyvinkin selvästi kielletty tappaminen, valehtelu, juonittelu, pettäminen ja varastaminen, mutta tilanteessa, jossa Bonhoeffer oli, hän joutui ilmeisesti tekemään tai ainakin suunnittelemaan osittain näitä. Hän päätyi teoksessaan "Etiikka" siihen, että seuratessaan totuutta ja eläessään rakkauden lain alla, voi kristitty päätyä tilanteeseen, jossa hän on pakotettu toimimaan synnillisesti.

Jännä ajatus. Me, jotka olemme lukeneet natsisaksan kauheuksista, keskitysleireistä ja muusta, toisaalta voidaan ehkä jotenkin allekirjoittaa ajatus siitä, että tyrannin vallasta sysääminen voi olla rakkaudellinen teko kansaa kohtaan (ja tässä tapauksessa erityisesti juutalaisia kohtaan), vaikkakin itse vallasta sysääminen pitäisikin tapahtua aseellisesti, synnillisesti.

Bonhoeffer voidaan nähdä ja tunnustaa ympäri maailmaa marttyyrin ja vapaustaistelijan, kristillisen sellaisen, esimerkkinä.

Loppupeleissä Bonhoeffer kuitenkin vangittiin. Gestapo, natsisaksan sotilaspoliisi ja salainen palvelu, löysi asiakirjoja, jotka kytkivät Bonhoefferin salaliittoihin Hitleriä vastaan. Hänet siirrettiin keskitysleirille, jossa hän muutama kuukausi ennen kuolemaansa, kaikkien kauheuksien ja kokemansa kidutuksen jälkeen hän kirjoitti kotiinsa kirjeen. Kirje oli suunnattu hänen kihlatulleen ja perheelleen, mutta se kirje ei ollut kirouksia, masennusta ja pettymystä täynnä. Joulukuussa 1944 Bonhoeffer kirjoitti tulevaisuuden toivoa täynnä olevan runon: Von guten Mächten treu und still umgeben.

Suomeksi, "Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan", joka löytyy virsikirjastamme numerolla 600. Kun itse ensi kerran kuulin, missä tilanteessa ja millaisista kokemuksista käsin tämä virsi on kirjoitettu, teksti alkoi puhua paljon enemmän kuin mitä sanoihin on kirjoitettu. Keskitysleirillä, kidutettu, muserrettu ja perheestään erotettu mies, pari kuukautta ennen kuolemaansa, hän kirjoitti näin:


Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
olemme kaikki hiljaa kätketyt.
Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,
yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.

Jos ahdistuksen tie on edessämme,
myös silloin Kristus meitä kuljettaa.
Annamme Isän käsiin elämämme.
Hän itse meille rauhan valmistaa.

Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,
tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa.
Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!

Kun pahan valta kasvaa ympärillä,
vahvista ääni toisen maailman,
niin että uuden virren sävelillä
kuulemme kansasi jo laulavan.

Hyvyyden voiman uskollinen suoja
piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja.
Häneltä saamme huomispäivänkin.

3 kommenttia:

  1. Oho! Onpa jännä tarina virrellä. En olekaan ennen kuullut tuosta. Kyllä nyt itselläkin silmät aukaistuu täysin erilailla noihin sanoihin.. Vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie oon pitäny tuota jotenkin niin itsestäänselvyytenä, etten oikeastaan ole siitä puhunu vuosiin missään. Mut toisaalta, liikun paljon piireissä joissa se on itsestäänselvyys, nyt ajattelin sit et ehkä kaikki ei kuitenkaa tiiä. Ja muutenki tuo virsi 600 on ollu ittelle ehkä tärkein virsi tuosta meiän virsikirjasta, ni siit oli tänää sit joteki hyvä fiilis kirjotella :)

      Poista
    2. Niin, no itselle tämä tosiaan ihan uusi juttu oli, joten kiitos kun jaoit :) tuli tarpeeseen!

      Poista

Ei kommentointi väärin oo, jopa ihan suotavaa! Ikävähän tässä muuten tulee pitää blpgia keskenänsä.