tiistai 22. tammikuuta 2013

Hosea - Why to read?

Mikä tahansa Raamatun kirja on yksinään niin rikas, että niistä kustakin voisi pitää monen tunnin esitelmiä ja luentoja ammentamatta niitä silti tyhjiin. Itselleni muutama vuosi takaperin erityisen merkitseväksi tuli nimenomaan Hoosean kirja Vanhassa Testamentissa. Itse puhuisin Hooseasta profeettana, joka tietää, mitä Jumala tuntee. Tunneprofeetta. Monesti korostan, että tunteet ovat asia, joiden varaan ei uskoa kannata rakentaa ja niinhän se on. Mutta. Hoosean tunnemaailma vie ajatuksemme Jumalan ajatuksiin, elämän tapahtumat Jumalan näkökulmaan. Harvoin saamme katsella asioita Jumalan näkökulmasta, mutta nyt tässä Hoosean kirjassa Jumala avaa meille TUNTEITAAN. Toki on hyvä muistaa, että Jumala on suurempi kuin vajavaiset tunteemme ihmisinä, eikä "Jumalan mustasukkaisuus meistä" aiheuta katkeruutta tai ahdistusta hänelle, toisinkuin jos minä olisin mustasukkainen jostain ihmisestä.. Mutta ajatuksena ja näkökulmien avaajana juuri tunteet ovat todella mielenkiintoisia. Miltä Jumalasta tuntuu, kun hän katsoo meitä?

Ennen kuin syventyy kirjaan, olisi hyvä tietää jotain kirjan tai kirjoittajan taustoista. Mitä siinä kirjassa yleisesti ottaen tapahtuu? Norvannon kirjan* pohjalta on löydettävissä paljon yhtäläisyyksiä mm. juuri meidän aikaammekin, voit miettiä, mitkä näistä taustatiedoista sopivat myös tähän päivään Suomen maassa.

1) Hoosean kirjan aikana kansa on jakautunut kahtia (Juudea ja Israel) ja ulkopuolella on suurvaltoja luomassa poliittista painetta, suurvallat käyvät sotia ja valloittavat uusia maa-alueita.
2) Maa on vaurastunut viimeisten vuosikymmenten aikana ja kansa on vieraantunut uskonnollisesta elämästä. Muodollisesti jumalanpalvelus jatkuu, mutta käytännössä palvotaan epäjumalia.
3) Jumala nähdään siunausten tuojana - ei sääntöjen ja lakien laatijana ja tuomarina.

Lisäksi löytyy opetus Israelin kansan kohtalosta. Miten käy langenneelle kansalle, joka käytännössä palvoo itseään ja olemattomia epäjumalia? Mikäli kääntymystä ei tapahdu, suurvalta tulee ja vie maan israelilaisilta. Hoosea julisti, häntä ei kuultu ja Assyria valloitti israelin n.20v Hoosean julistuksen jälkeen.

Viimeisenä taustatietona kerrottakoon profetian luonteesta. Viittasin jo alussa profeettaan, joka kertoo Jumalan tunteista. Vanhassa Testamentissa ei ole montaakaan profeettaa, jotka saavat käskyn omalla elämällään ja esimerkillään julistaa profetiaa kansalle. Itseasiassa ei yhtään samanlaista kuin Hoosea. Toki muut profeetat tekivät välillä symbolisia tekoja, kuten Hesekiel, joka kerää kamansa ja lähtee asumaan kotinsa ulkopuolelle merkiksi juutalaisille, että pakkosiirtolaisuus koittaa. Tämä tosin oli suora käsky Jumalalta ja Hesekiel tiesi tarkoituksen. Entäpä Hoosea?

Hoosea saa kirjan alussa käskyn mennä naimisiin Gomerin kanssa. Hoosea todennäköisesti kunniallisen miehen tavoin rakasti tai opetteli rakastamaan vaimoaan ja rakasti häntä, koska oli hänet vaimokseen ottanut. Siksi Hoosean kirja puhuttelee niin voimakkaalla tavalla, ainakin minua. Juuri rakastumisen tunne on ihmiselle suurimpia ja hienoimpia kokemuksia mitä voi kuvitella, mutta toisaalta, myös suurin syy suureen särkymiseen, rikkoutumiseen sydänjuuria myöten. Ne sirpaleet hiertävät vuosia.

Hoosea saa kokea juuri tämän, sen, miltä tuntuu tulla rakastettunsa hylkäämäksi. Hän saa kokea, miltä tuntuu hakea oma vaimonsa vieraan miehen sylistä. Miltä tuntuu, kun oma vaimo synnyttää vieraan miehen lapsia.

Ja vain siten hän saattaa sanoittaa sitä, mitä Jumala tuntee.


*Spotlight: Jukka Norvanto: Raamattu Elämään - Kaiken kestävä rakkaus:  Hoosean, Joelin ja Joonan kirjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei kommentointi väärin oo, jopa ihan suotavaa! Ikävähän tässä muuten tulee pitää blpgia keskenänsä.