tiistai 18. kesäkuuta 2013

Mistakenly correct?

"Lapsen ensi puristus
Virsi vaari-vainaan haudalla.
Yhden hetken hairahdus,
tulevaisuus vaakalaudalla.
Sitten keinutuolin narina
Itkut, naurut ihoon uurtuneet.
Se on päättymätön tarina
sydämistään kiinni juurtuneet."

Näin Happoradio laulaa rakkaudesta biisissään "Rakkaus". Pysähdyin hetkeksi hymyähdellen kuuntelemaan tätä ruokalassa tänään. Siinä ihminen laulaa rakkaudesta, etsien siltä vastausta ja odottaen siltä selkeästi jotain - mutta mitä?

"Rakkaus, anna meille vastaus
Rakkaus, vanhan liiton viisaus."

Sitä kuvaillaan asiana, joka saa ihmisen hämmentymään, suremaan, itkemään, nauramaan, mustasukkailemaan, pelkäämään, toiveikkaaksi... Melkeinpä mitä vain. Lyriikoiden referointi, opittu lukiossa äidinkieliopin tunnilla. Asiaan.

Kertosäe kiinnitti eniten huomiotani: "Rakkaus, vanhan liiton viisaus." Sopii muuten minun ajatuksiini kuin toinen salmiakki omaan rintapielukseen pikapuoliin. Rakkaus on se Vanhan Testamentin (liiton) ydin ajatus. Sen lisäksi Sananlaskuissa puhutaan persoonallisesta Viisaudesta. Koitin hetken aikaa miettiä miten rinnastaa Rakkaus vanhan liiton viisaudeksi, mutta siihen saa rakentaa melkoisia teologisia kaaria Joh 1 kuvaillun Sanan, Paavalin viisaus - hulluus vertailun ympärille Korinttolaiskirjeessä ja vielä kääntää tämä ristin sanoma hullutuksesta ainoaksi oikeaksi, toimivaksi vaihtoehdoksi pelastukselle - siis totuuden tuntemiselle, oikealle viisaudelle.

Jos et tajunnut edellistä lausetta, se kertoo hyvin siitä, miten paljon pitäisi selittää ja yhdistellä Raamatun kohtia, että voi sanoa: "Rakkaus on vanhan liiton viisautta". Happoradio vain toteaa sen tuossa kuin ohimennen. Hieno oivallus heiltä. *tap tap*

Biisi loppuu pieneen sanapyörittelyyn, jossa pohditaan rakkautta ja lopulta todetaan, että olisiko rakkaudessa itsessään kuitenkin vastaus, eikä siinä, mitä rakkaus tarjoaa ja antaa? Sanoisin: Sekä että.

Epäilen, että pojat bändissä ovat kyllä miettineet  eros ja fileoo rakkautta, romanttista rakkautta, ystävyyttä ja kiintymystä, ennemmin kuin jumalallista rakkautta, agapeta. Niissä on vissi ero. Kaikki muu rakkaus heijastelee särjettynä kuvana sitä täydellisyyttä, jolla Jumalamme meitä rakastaa. Ihmisten rakkaudesta ei löydy vastausta, se jättää kyselemään nämäkin miehet, jotka varmasti ovat kokeneet kuvailtua rakkautta elämässään. Silti he kuitenkin "rukoilevat" rakkautta oikein: Anna meille vastaus!

Agape ei jätä vastauksetta. Se on antanut vastauksen (korjaan seuraavassa lauseessa): Hän on se vastaus ja on antanut itsensä vastaukseksi! Se vastaus on sama eilen, tänään ja huomenna. Siitä on jokunen kirjakin kirjoitettu, annettu meille. Joskus siitä kai pitäisi vain vaivautua lukemaan muutama ajatus niistä kirjoista.

"Ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa;
ja minkä nyt elän lihassa, sen minä elän Jumalan Pojan uskossa,
hänen, joka on rakastanut minua ja antanut itsensä minun edestäni." (Gal 2:20)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei kommentointi väärin oo, jopa ihan suotavaa! Ikävähän tässä muuten tulee pitää blpgia keskenänsä.