lauantai 22. lokakuuta 2011

Power of the Prayer

Tässä lähiaikoina oon miettiny paljonkin sitä, mitä ihmettä rukoilu oikeesti on. Sen tekee niin helposti huomaamattaan, tavanomaisesti ja keskittymättä. Silti itte opetan, että rukous on niinkin tärkeää kuin sielun hengitystä. Kuinka usein miun sielu on pitäny elvyttää?

Jos vähän kattelee Raamatusta mitä rukous on, koska monia hienoja sanoja siitä kyllä kuulee ja niitä on hienoa ajatella ja pyöritellä mielessä. Mut mistä ne hienot asiat on löydetty? Nappaa iso Kirja jostain ja koita seurata ajatusta.

1.Moos. 18:16-33
Genesis: Aabraham kohtaa Jumalan/Herran enkelit ja saa tiedon heiltä, että he ovat matkalla menossa rankaisemaan Sodomaa ja Gomorraa, sillä kaupunkien syntimäärä on tullu täyteen. Aabraham anoo armoa: ”Aiotko sinä tuhota vanhurskaan yhdessä jumalattoman kanssa?” ja jatkaa anomista: ”Jos löydät edes viisikymmentä hurskasta, tuhoaisitko sittenkin? Entäs neljäkymmentä? Entäpä kolmekymmentä? Kaksikymmentä, kymmenen?” Ja Herra lupasi säästää kaiken, jos löytyisi edes kymmenen vanhurskasta.

Aabrahamin, Herran vanhurskaaksi katsoman (Herran armosta Herralle kelpaava), rukous Herran enkeleille on: ”Säästäkää, jos löydätte edes kourallisen vanhurskaita!” Ja Herra kuuli rukouksen, armahti pyynnön kohdetta. Eikä vain kerran, vaan viisi kertaa!

2.Moos. 32:1-14
Exodus: Kun Mooses on vuorella saamassa kymmentä käskyä ja viipyy kansan mielestä liian kauan, Aaron päättää valattaa kultaisen sonnin ja sanoi. ”tämä on sinun jumalasi, joka toi sinut pois Egyptistä!” Eikä aikaakaan kun Herran viha leimahtaa kansaa kohtaan ja Hän aikoo pyyhkäistä uppiniskaisen, syntisen ja turmeltuneen kansan pois.

Mitä tekee Mooses? Mooses rukoilee: ”Miksi, Herra, vihastuisit kansaasi? Sinähän toit sen pois Egyptistä suurella voimallasi ja väkevällä kädelläsi. - - Anna vihasi lauhtua ja luovu aikeestasi tuhota kansasi. Muista palvelijoitasi Aabrahamia, Iisakia ja Jaakobia, joille vannoit oman itsesi kautta: - -” Mooses 1) ei vetoa Jumalan suvaitsevaisuuteen inhimillisen ymmärryksensä tajuamassa rakkauden ja suhteellisuuden nimessä vaan 2) Vetoaa Jumalan lupauksiin ja Herran itsensä vannomiin tosiasioihin. Herran pyhyys vaati kansan tuomiolle juuri annetun liiton mukaan, mutta Muuttumattoman Jumalan lupauksiin vetoaminen auttoi.

Aam. 7:1-9
Aamos saa kolme näkyä joissa Israelille annetaan kovat kuritukset heidän syntiensä tähden. Olihan sanottu lain antamisen yhteydessä: ”Pidätte lain, pidän siunauksen. Ellette tottele minua ja pysy minun teilläni, otan siunaukseni pois.” Ja niin tässä on käymässä. Kolme näkyä Israelista ja kahdesti Aamos rukoilee ”Kuinka Jaakobin suku voisi kestää tämän, sehän on niin vähälukuinen!” Ja Herra katui ja sanoi: ”Tämä ei tapahdu.”

Sanotaan tähän väliin, että Raamatun alkulehdiltä alkaen rukous on mukana jokaisessa hetkessä mikä Herran kanssa vietetään ja kuljetaan. Se on hänelle puhumisen muoto, Herran kanssa kommunikoimista. Kuka kristitty ei haluaisi olla yhteydessä Jumalaansa, pelastajaansa? Kun VT on monille ehkä vieraampi, kurkistetaan hieman mitä Jeesus teki.

"Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!" Joh 1:29

(Matt 4:1-11) Kasteen jälkeen Henki vei Jeesuksen autiomaahan 40 päiväksi ja yöksi paastoamaan. Paastoon kuuluu rukous hyvin oleellisena osana. Tämän jälkeen itse paholainen tuli kiusaamaan häntä ja hän pystyi vastaamaan kiusauksiin lankeamatta! Kun Jeesus valitsi kaksitoista apostolia hän ”meni vuorelle rukoilemaan ja vietti koko yön rukoillen Jumalaa.” (Luuk. 6:12) Ennen kuin Jeesus käveli vetten päällä opetuslasten luokse veneeseen hän ”nousi vuorelle rukoillakseen yksinäisyydessä.”  Kun Jeesus kirkastettiin (Luuk. 9:29) ”Hänen rukoillessaan hänen kasvonsa muuttuivat ja hänen vaatteensa sädehtivät kirkkaan valkoisina.” Mitä Jeesus siis teki rukouksen kanssa? Vaelti rukoillen. Monen suuren, pelastuksen kannalta välttämättömien asioiden ja Kristuksen jumaluuden ja Messiasta koskevien profetioiden yhteydessä mainitaan että Jeesus rukoili ennen sitä tai tapahtuma tapahtui rukouksen aikana, kuten kirkastuminen, jonka kolme opetuslasta todistivat.

Mitä näistä nopeasti esiin etsityistä kohdista voi siis sanoa? Jos Jeesus kulki rukoillen ja näki sen tarpeelliseksi, keitä me ollaan ylenkatsomaan sitä? Jos Jeesus vietti öitä valvoen rukouksen tähden, miksi me ensimmäisenä aamulla ja viimeisenä illalla istahdetaan koneelle eikä polvistuta Herran edessä?

Tapanani on, kuten monilla ihmisillä, aloittaa päivä ja tekemiset ilman rukousta tai edes pientä ristin merkkiä otsasta rintaan ja olkapäihin. Ja sitten illan päätteeksi mietin miksi asioita meni niin paljon pieleen. Katsoppa nyt tämän kaiken selaamisen jälkeen vielä Joonaa: ”- - Herra pani suuren kalan nielaisemaan Joonan.” (Jon. 2:1). Siellä hän sitten rukoili vihdoin Herraa ja alkoi nöyrtyä mieli. Miten usein pitää joutua "kalanvatsaan", että tajuaa rukoilla Herraa?


Ja kuten ehkä joku on voinut jo päätellä, en puhu siitä, että rukoilemalla "paranna kurkkuni!", saisin kipeän kurkun paranemaan koska tahdon ja uskon voimakkaasti niin. Jumala on aina se, jonka voimasta rukous vaikuttaa. "Jumalan hyvä tahto tapahtuu meidän rukouksistamme huolimatta. Me rukoilemme, että se tapahtuisi myös meidän elämissämme." -Luther (vapaa lainaus) Pyhä Henkihän meissä tuleekin synnyttämään sen halun rukoilla ja Raamattu todistaa että Henki rukoilee meissä lakkaamatta! Kuinka hienoa sekin on! Mutta en katso sen oikeuttavan meitä laiskuuteen tässä.

Niin kuin Mooses vetosi Herraan hänen lupaustensa mukaan ja Herra kuunteli, mietin jatkuvasti enemmän ja enemmän että kirjoitusten kautta rukoilemisessa on voimaa! Tunne Sanaa, tunne Raamattu ja sen lupaukset, niin osaat vedota Herran itsensä antamiin lupauksiin ja vannomiin liittoihin. Herra ei pelastusliittoaan kadu, jonka todistuksena on Kristus Jeesus, allekirjoituksena kolme naulaa ja orjantappurakruunu. Rukous siirtää vuoria, herättää kuolleita, pitää yhteyttä Luojaamme, Pelastajaamme ja on se kauan kaivattu kahvihetki ystävän kanssa. Pulssi palaa, elvytys voi loppua. Hän hengittää itse. Niin paljon enemmänkin voisi sanoa rukouksesta, mutta mene ja etsi itse. Etsivä löytää ja löytäminen on siistiä. Lue toki Raamatun kohdat että saat kokonaiskuvaa paremmin.


Eräs nuori sanoi: "Jos usko on niinku suhde Jumalaan ja Jumala rakastaa minuu kaikesta huolimatta, tein mitä tahansa, niin olis se joskus myös kiva olla ihan kiva takaisin". Hyvä pointti.

Spotlight:  1.Moos. 18:16-33, 2.Moos. 32:1-14, Aam. 7:1-9, Synoptic Gospels
Thousand Foot Krutch: Falls Apart

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ei kommentointi väärin oo, jopa ihan suotavaa! Ikävähän tässä muuten tulee pitää blpgia keskenänsä.